Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Takže jak to bude teď s tím souhlasem? | foto: Profimedia.cz

Terčem sexuálního vydírání je daleko více mužů než žen. Útočníci vyhrožují a požadují peníze

Muži jsou na sítích mnohem otevřenější ve sdílení erotických fotek než ženy, což je staví před velké riziko. Dle nových analýz a studií čelí sexuálnímu vydírání více než kdy dříve. Falešné profily, vydávající se za půvabné ženy, projevující náklonnost, vylákají z mužů intimní fotografie, se kterými je následně vydírají.
  16:39

Vydírání pomocí intimních fotografií je ve společnosti již dlouho velké téma. Poslední studie však přinášejí nové a velmi zarážející informace. V případech takzvaného „sextortion“ (pozn. red.: sexuální vydírání pomocí intimního materiálu) figuruje daleko více mužů než žen. Ženy jsou totiž obecně obezřetnější, pokud jde o sdílení svých intimních fotografií nebo videí s lidmi na sítích, které nikdy neviděly. Muži tak častěji spadají do spárů „catfish“ profilů, které se vydávají za půvabné slečny jevící o ně zájem.

Dle nové analýzy webu e-bezpeci.cz se s vydíráním pomocí intimních fotografií setkává daleko více mužů než žen. Z případů, kterými se zabývali, více než osmasedmdesát procent obětí „sextortion“ byli muži, zatímco ženy tvořily jen dvaadvacet procent. Proč tomu však tak je? Muži jsou, zdá se, daleko otevřenější sexuální komunikaci s lidmi, které nikdy neviděli. Například na seznamovací aplikaci se seznámí s velmi půvabnou slečnou a rozvinou s ní komunikaci. Tu následně přesunou na jinou platformu, například na Instagram. Takzvaný „catfish“ podvodník (pozn. red.: catfish je označení podvodníka, vydávajícího se za někoho jiného) může mít velmi reálně vypadající profil.

Začátek konverzace může vypadat velmi nevinně. Po určité době však podvodník začne z muže lákat intimní fotografie. Jakmile je obdrží, přistoupí k vydírání, které může probíhat různými způsoby. Nejčastěji požaduje vysokou finanční částku za smazání intimních materiálů. Pokud muž nezaplatí, podvodník hrozí jejich zveřejněním. Často si předem uloží většinu profilů, které muž na sítích sleduje. Následně mohou vyhrožovat, že jeho intimní snímky pošlou jeho kamarádům, rodině, známým nebo kolegům z práce, pokud jim nezaplatí.

Tento problém se netýká jen jedné věkové kategorie. Útočníci si vybírají jak postarší muže, tak ale i nezletilé děti. Projekt E-bezpečí zveřejnil anonymně pár zpráv, které obdrželi od lidí. „Dobrý den posledních pár dní jsem si psal s někým, kdo se vydával za dívku. Po sdílení intimních fotografií začal útočník požadovat peníze výměnou za jejich nezveřejnění,“ píše jim patnáctiletý chlapec. „Jsem kluk, a s ním jsme si psali už včera večer. Během komunikace jsem poslal několik fotografií. Dnes ráno přišly výhrůžky zveřejněním, pokud nezaplatím,“ píše další šestnáctiletý mladík.

Z nové studie vedené profesorem Justinem W. Patchinem na Univerzitě ve Wisconsinu v USA vyplývá, že mnoho nezletilých ani neohlásí, že se stali obětí vydírání. Výzkum také ukázal, že z pěti a půl tisíce dotazovaných studentů ve věku patnáct až sedmnáct let se se sexuálním vydíráním setkalo až pět procent. Toto číslo však může být mnohem vyšší, protože se mnoho obětí zdráhá něco takového nahlásit.

Problému si jsou vědomy i samotné platformy, přes které útočníci mladistvé vydírají. Společnost Meta oznámila, že na Instagramu zavádí hned několik nových aktualizací, kterými se snaží zabránit takovým útokům. „Když někdo obdrží obrázek obsahující nahotu, bude automaticky rozmazán pod varovnou obrazovkou, což znamená, že příjemce není konfrontován s obrázkem nahoty a může si vybrat, zda ho uvidí, nebo ne,“ uvádí Instagram jedno z řešení, jak se snaží zabránit nevyžádaným intimním fotkám od predátorů.