Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav

Marek „Datel“ Valášek přichází do budovy soudu | foto:  Zpravodajové Expres.cz, Expres.cz

Jak šel čas s dluhy Datla: nekomunikoval se soudem, jezdil na dovolené a na vše nakonec doplatil

Už pár dní je veřejně známo, že odvolací soud definitivně potvrdil, že influencer Marek Valášek alias Datel končí v insolvenci. Do té se dostal v roce 2021, kdy vyhlásil osobní bankrot. Celkem věřitelům dluží přes 2,3 milionu korun. V celém procesu se toho stalo doopravdy dost. Redakce Antiyoutuber.cz přináší časovou osu toho nejzajímavějšího, co se v celé věci za více než dva roky stalo.
  12:19

Ze sociálních sítí Marka Valáška alias Datla to vypadá, že má snový život. Chodí do posilovny, rozumuje o síle pozitivního myšlení a s partnerkou Barborou Stříteskou se těší na narození prvního potomka. To dvojici podle všeho navíc generuje spolupráce s nejrůznějšími značkami. Ve videu, kde se se svým manažerem Vojtěchem Hlaváčkem vozí v dětské postýlce, označil známý internetový obchod trendybaby.cz.

Jenže ne vše je tak pohádkové a sluníčkové, jak to na Instagramu vypadá. Jak web Antiyoutuber.cz informoval v pátek, odvolací soud zamítl odvolání proti zrušení insolvence. Proces oddlužení tak končí a je pravděpodobné, že Datlovi věřitelé sáhnou po možnosti exekuce.

Sága jeho dluhů, které se vyšplhaly na 2,3 milionu korun, trvala přes dva a půl roku. Pojďme se podívat, jak s jeho dluhy šel čas.

Podle Centrální evidence exekucí bylo na Marka Valáška vypsáno pět exekučních řízení s tím, že nejstarší je z roku 2019 a poslední před vstupem do insolvence z února 2021.

22. června 2021 – V insolvenčním rejstříku, tedy veřejně přístupné databázi, se objevuje první záznam ve věci dluhů influencera Marka Valáška.

3. června 2021 – Toho času se Datel účastní reality show Like House. Že má dluhy se veřejně neví, tedy až do zmíněného dne. O finančních problémech informovala média, mezi Datlovy sledující se informace však toho času ještě moc nerozšířila. Až do momentu, kdy byl při jedné z her konfrontován přímo samotnou reality show vysílanou na FTV Prima. Když s ním chtěla virtuální moderátorka Lucia jeho dluhy, které si měl nadělat před vstupem do vily, řešit, hystericky se zabarikádoval v pokoji a začal vyhrožovat, že v soutěži končí. To se nestalo. A roztočil se kolotoč insolvence.

27. července 2021 – První obsáhlejší záznam, konkrétně seznam přihlášených pohledávek. Mezi věřiteli je například Finanční úřad pro Středočeský kraj, kterému měl Datel dlužil přes 850 tisíc korun, Česká správa sociálního zařízení, které dlužil bezmála 300 tisíc korun a řada dalších.

Ve stejný den je přidáno i čestné prohlášení Datla, ve kterém stojí, že nic nevlastní a nic soudu a insolvenčnímu správci nezatajil. Jeho plat ve společnosti BrickCon má být 13 789 korun.

Čestné prohlášení Marka Valáška, že nic nevlastní.

6. srpna 2021 – V insolvenčním rejstříku se objevují první námitky. Společnost Bohemia Faktoring, tedy jeden z Datlových věřitelů, vyjadřuje obavu, že influencer bude vést celou insolvenci s nepoctivým záměrem a žádala soud, aby k tomu soud přihlédl a proces oddlužení neschválil. Jak se nakonec ukázalo o více než dva roky později, obavy byly oprávněné.

18. října 2021 – Datel posílá soudu vyjádření. Reaguje na nařčení, že se údajně chce insolvencí vyhnout splacení dluhů, komentuje i to, jak v prodal svůj youtubový kanál Tomáši Hájíčkovi, shodou okolnosti muži, který vlastní jak společnost BrickCon, ve které je Datel oficiálně zaměstnaný, tak společnost Alium Life, která ho zastupuje v Clash of the Stars a inkasuje peníze.

Poprvé se objevuje i linka toho, že dovolené, zde konkrétně dovolenou v Egyptě, financuje jeho partnerka Barbora Stříteská.

26. října 2021 – První soudní jednání. Řeší se mimo jiné otázka toho, zda by Datel nemohl být zaměstnán jinde, na pozici, která vy mu umožnila mít vyšší výdělky, než jaké on sám uvádí. Datel tvrdí, že má u zaměstnavatele domluvený kariérní růst. Jak víme nyní, o dva roky později, to se oficiálně nikdy nestalo.

Údajně tou dobou plánuje i dálkové studium na střední škole v oboru kuchař, číšník. Ani nic takového do dnešního dne veřejně neprezentoval. Zároveň neví, jakou má ve společnosti BrickCon sjednanou pracovní dobu, pracuje prý na home office.

27. října 2021 – Do věci se zapojuje i Mike Je Pán, vlastním jménem Mike Oganesjan skrze Spolek pro odhalování a medializaci korupce. V celé věci se objeví ještě několikrát, upozorňuje na věci kolem youtubového kanálu a podobně.

15. listopadu 2021 – Datel a jeho matka uzavírají darovací smlouvu/smlouvu o důchodu. Podle té mu bude každý měsíc posílat tři tisíce korun, které půjdou na splácení dluhů věřitelům. Jak víme dnes, jde o prakticky nejvyšší splátky, které jsou v insolvenci posílány.

3. února 2022 – Soud schvaluje proces oddlužení, námitky o tom, že by Datel mohl mít nepoctivý záměr, zamítá.

1. července 2022 – Mění se soudkyně, které Datlův případ patří, věc přebírá Naděžda Křivánková. Jak později ukáže čas, důležitá osoba v celém případu. Je totiž nekompromisní.

4. července 2022 – Objevuje se první zmínka o zápasech v Clash of the Stars. Osoba jménem Eliáš Sádek upozorňuje na to, že by Datel podle zákulisních informací mohl mít z jednoho zápasu 300 tisíc korun. Upozorňuje i na okázalý život známého influencera plný luxusních aut, drahého oblečení a dovolených.

19. července 2022 – Datlovi začíná čtrnáctidenní lhůta, ve které se má vyjádřit k jeho údajným příjmům z Clash of the Stars. On sám to tehdy do médií nekomentoval, vyjádřil ve však promotér Clash of the Stars Tomáš Lynh Le Sy. „Věc insolvence Marka Valáška jsem zaregistroval. Byl jsem kontaktován insolvenčním správcem. Veškeré podmínky účasti pana Valáška na našich galavečerech řešíme se společností Alium Life s.r.o., která ho zastupuje,“ řekl v roce 2022 redakci Antiyoutuber.cz.

16. ledna 2023 – Datel dluhy splácí, ale jde mu to pomalu. To i kvůli tomu, že dle oficiálních dokumentů má pobírat takřka minimální mzdu. Její výše v roce 2023 vzrostla, a to na 17 300 korun. Z dokumentů vyplývá, že v průměru Datel splácí kolem čtyř tisíc korun měsíčně. Někdy zaplatí o něco víc, sem tam pak částku o pár tisíc nižší. Výjimkou byl pak květen 2022, kdy Datel nad rámec svých klasických příjmů přiznal mimořádný příjem ve výši 43 660 korun. Stále se řeší otázka toho, kolik peněz dostal z Clash of the Stars a kdy peníze vlastně dostane.

26. ledna 2023 – Stále se řeší to samé. Soudkyně nyní žádá Datlova insolvenčního správce o informaci, jak to tedy s penězi za Clash je. Vychází na povrch, že Datel příliš nekomunikuje nejen se soudem, ale i s insolvenčním správcem. Místo toho, aby přiznal, kolik peněz dostal z Clash of the Stars, tak na Instagramu propaguje nové zuby.

V polovině ledna soudkyně Naděžda Křivánková, která má Datlův případ na starosti, kontaktovala insolvenčního správce a vyzvala ho, aby soudu předložil přehled příjmů, které měl Datel doložit do poloviny loňského září. Tam by se teoreticky měly objeviti příjmy z Clash of the Stars, a to z obou zápasů, ve kterých se zatím objevil.

„Insolvenční správce na základě podnětů, že by dlužník mohl mít příjmy ze zápasů Clash of the Stars již dříve dlužníka vyzýval, aby IS sdělil své příjmy v období od 1.1.2022, a to výzvou ze dne 22.6.2022 zaslanou dlužníkovi e-mailem. Na tuto výzvu však dlužník nijak nereagoval a přehled příjmů nepředložil,“ píše správce ve veřejně dostupných dokumentech soudu. Dodává pak, že jinak Datel platí tak, jak má.

18. dubna 2023 – Datel a Bára odjíždějí na dovolenou na Zanzibar. A to i ve chvíli, kdy Datel údajně stále pobírá minimální mzdu a dluhy platí pomalu. Zájezd měla financovat stejně jako vše ostatní jeho partnerka Bára.

21. dubna 2023 – Karambol na cestě insolvencí. Ač to chvíli vypadalo, že influencer plní podmínky oddlužení a dluhy splácí, teď je vše jinak. Už nějaký čas nekomunikuje se soudem, veřejnost se navíc zajímá o to, jak člověk v insolvenci může žít luxusní život, jaký Datel prezentuje na sociálních sítích. Teď dost možná došla trpělivost i soudu. Datlovi hrozí zrušení oddlužení a pád do exekuce. V červnu musí influencer dorazit ke Krajskému soudu na Praze 5. Důvod? Projednávat se bude zrušení procesu oddlužení. Důvodem je pak dle zveřejněného dokumentu neplnění podstatných povinností dlužníka podle schváleného způsobu oddlužení.

10. května 2023 – Datel prolomil mlčení a promluvil o svých dluzích. Pobírá prý minimální mzdu, ze které mu skoro vše jde na splácení dluhů. Ve vyjádření pro soud pak uvádí i to, že mu život a dovolené financuje přítelkyně Bára Stříteská. Za všechny tři zápasy v Clash of the Stars má dostat dohromady údajně pouze devadesát tisíc korun.

„Z prvních dvou zápasů dostanu odměnu ve výši 20 000 Kč, celkem tedy 40 000 Kč a z nadcházejícího titulového mě čeká odměna ve výši 50 000 Kč. To je celkem 90 000 Kč a veškeré tyto příjmy jsem připraven zaslat na své dluhy a uspokojit tak své věřitele,“ tvrdí Datel. „Dovolené a dárky mi kupuje moje přítelkyně, kupuje mi jídlo, financuje veškeré mé aktivity, které jsou vidět na mých sociálních sítích, platí mi cesty a radosti, minulý týden mi koupila nový kartáček na moje nové zuby, které jsem dostal zadarmo na slovenské klinice, tím odpovídám na zcela zbytečnou narážku, Marek Valášek má nové zuby! Z čeho je zaplatil? Zkrátka jsem je dostal,“ obhajuje se dál.

14. června 2023 – Soud je tu! Redakce Antiyoutuber.cz byla přímo v soudní síni a sledovala, jak se Datel vypořádává s otázkami soudkyně. Závěr stání je, že zrušení oddlužení se zatím nekoná a Datel má ještě čas napravit vše, co po něm soudkyně Naděžda Křivánková chce. Třeba i to, že si musí se svým zaměstnavatelem vyjasnit výši mzdy tak, aby byla v mezích zákona. Bohužel pro něj to znamená i to, že bude muset zaplatit i za věci, které údajně dostal. Třeba dovolené, které dle jeho oficiálních vyjádření měla financovat jeho přítelkyně Bára. Protože i tak insolvence funguje – dary by si neměl nechávat, nýbrž je postupovat insolvenčnímu správci.

6. září 2023 – Datel a Bára oznamují, že čekají dítě. S insolvencí to sice nesouvisí, ale přišlo nám hezké to zmínit. Lidé v komentářích však na nešťastnou finanční situaci nezapomínají. „Moc vám to přeju, ale myslím, že není rozumné si pořizovat dítě v takové situaci,“ píše jedna z komentujících a ptá se, zda za dítě bude platit jen Stříteská.

19. září 2023 – Datel poslal soudu soupis darů, které od února 2022 prý dostal. Údajně si nepamatuje, co dostal k narozeninám, hobby horse a luxusní brýle mu jeho partnerka prý zapůjčila pouze do doby, dokud spolu dvojice bude tvořit pár.

18. října 2023 – Po zaslání seznamu darů zkontaktoval Datla insolvenční správce s výzvou k projednání jejich hodnoty a způsobu úhrady. On se rozhodl zřejmě opět nereagovat. „Po jednání jsme se dohodli, že k sepisu přistoupíte do konce června 2023. Je konec července 2023 a seznam přijatých darů jste stále nezaslal,“ píše Datlovi asistentka insolvenčního správce Marka Pavlovského Ivana Braunová. Její zpráva se datuje na 31. července, tedy měsíc a půl po jednání u soudu na Praze 5.

23. října 2023 – Soud rozhodl o tom, že Datlův proces oddlužení končí. Proč? Datel neplnil co měl, podle všeho nepřiznával své příjmy, žil okázalý život, soudu ale tvrdil, že nic nevlastní, nic neplatí a žije z minimální mzdy. Soudu tak asi došla trpělivost. Soudkyně zmiňuje dovolené, dary, ale i to, že Datel je muž v nejlepším věku a plné fyzické kondici, tudíž by mohl vydělávat v jiném zaměstnání a oboru více peněz.

8. listopadu 2023 – Datel se proti zrušení odvolal. A využívá všechny možnosti pro to, aby celý proces co nejvíc protáhl.

28. listopadu 2023 – Datel poslal soudu odůvodnění odvolání proti zrušení insolvence. Argumentuje různými způsoby, některé věci neodpovídají informacím, které jsou veřejně dostupné v insolvenčním rejstříku. Například, že insolvenční správce nenavrhl způsob, jak splatit dary. Správce přitom navrhoval schůzku, na kterou však influencer nereagoval. Datel se prý nyní bojí chodit ven, aby ho nikdo nefotil ve značkovém oblečení. Na sítích mu to asi nevadí, nedávno navíc šel i do společnosti, na křest knihy Jana Bendiga.

19. ledna 2023 – Grande finale. Datel v insolvenci doopravdy končí, rozhodl o tom odvolací soud. Může za to především jeho laxní přístup k plnění povinností, které s oddlužením souvisejí. Datel sice tvrdil, že své povinnosti plnil tak, jak měl, soud s ním však takový názor nesdílí. Pravděpodobně ho teď čeká exekuce.