Středa 1. května 2024, Svátek práce

Chiara Ferragni | foto: instagram.com/chiaraferragni

Učili se o ní na Harvardu, teď kvůli ní Italové mění zákony a udělují pokuty. Chiara Ferragni zažívá pád

Influencerka Chiara Ferragni zažívá krušné období. Nejdříve díky blogování vybudovala módní impérium a učili se o ní i na Harvardu, teď však přišel strmý pád. Propagovala prodej italského pečiva s tím, že zisk z prodeje půjde na podporu nemocnice. To se však nestalo. Kvůli kauze se chystá i změna italských zákonů. A aby toho nebylo málo, opustil ji manžel, se kterým má dvě děti.
  8:28

Šestatřicetiletá Chiara Ferragni je nejen jednou z nejpopulárnějších a nejbohatších influencerek v Itálii, ale i na celém světě. Proslavila se už před zhruba patnácti lety díky blogu The Blonde Salad. Díky němu začala spolupracovat s celosvětově populárními značkami a stala se z ní úspěšná podnikatelka. Ještě nedávno byla na vrcholu kariéry, teď však zažívá strmý pád. Kvůli současné kauze přichází o tisíce sledujících a mění se kvůli ní i italské zákony. Teď se s ní navíc rozvádí i manžel.

Ferragni nejdříve začínala jako modelka. Modelingu se však věnovala jen poměrně krátký čas, brzy s ním skončila. Prý kvůli tomu, že chce v životě dosáhnout jiných věcí, než být modelkou. V roce 2009 začala psát blog The Blonde Salad. Jen o dva roky později ji časopis Teen Vogue označil jako „Blogger of the Moment“, tedy v podstatě jako nejpopulárnější blogerku současnosti. V listopadu roku 2013 byla hlavní tváří módní značky Guess a téhož roku také spolupracovala se Stevem Maddenem na jarní kolekci devíti párů bot. V roce 2014 si především díky kolekci bot vydělala 8 milionů amerických dolarů.

Čemu ale vděčí Ferragni za takový úspěch? S tím, aby začala psát blog, jí poradil tehdejší přítel marketér Riccardo Pozzoli. Studoval ve Spojených státech a viděl, jak moc se stávají módní blogy populárními. Radil jí proto, aby fotky svých outfitů nesdílela jen na sociálních sítích, které ani před deseti, natož patnácti, lety nebyly tak populární jako teď. A tak začala éra módního impéria Chiary Ferragni. Začaly s ní spolupracovat značky jako například Dior a Louis Vuitton.

A beautiful Saturday night

10. prosince 2023 v 12:29, příspěvek archivován: 17. dubna 2024 v 17:35

Už v roce 2015 ji Forbes zařadil do každoročního žebříčku 30 pod 30. O rok později se o jejím byznys modelu začali učit i na Harvardu. Hodnota jejího majetku se odhaduje na 10 milionů dolarů. S (teď už brzy bývalým) manželem rapperem Fedezem má dvě děti a o jejich společném životě vznikla po vzoru Kardashianových reality show The Ferragnez na Amazon Prime.

U blogování Ferragni nezůstala, začala navrhovat také boty a později vytvořila i doplňky, oblečení a vlastní kosmetickou řadu. Později vybudovala impérium Chiara Ferragni Collection, kde nabízí zejména boty. Značka údajně vydělává zhruba osm milionů dolarů ročně. Před třemi lety Ferragni spolupracovala i například s firmou Nespresso. Tehdy měla i vlastní kolekci kávovarů ve svém designu. V současné době Ferragni na Instagramu sleduje přes 29 milionů uživatelů.

Pád pohádkového byznysu

Loni se však nad Ferragni začala stahovat mračna. Největší kauzu způsobila bezesporu její charitativní vánoční spolupráce. Propagovala totiž prodej tradičního italského vánočního sladkého pečiva, které je známé jako pandoro. Lidem na sociálních sítích tvrdila, že nákupem podpoří dětskou nemocnici v Turíně, která ale dostala od firmy Balocco, která pečivo vyrábí, jenom sponzorský dar ve výši 50 tisíc eur. Zisk z prodeje pečiva nemocnici nešel. Italský antimonopolní úřad Ferragni uložil pokutu ve výši 1,075 milionu eur.

Pokuta však nebyla tím jediným, co téměř bezprostředně po odhalení skandálu následovalo. Spolupráci s ní ukončila například i Coca Cola. Italští zákonodárci se prý navíc chystají schválit návrh zákona, který by požadoval větší transparentnost spoluprací, tedy zejména těch, kdy společnosti spojují prodej zboží s charitativními dary. Podnět tomuto jednání italské vlády dala právě kauza známé influencerky.

Teď, ani ne po půl roce od posledního skandálu, se musí Ferragni potýkat i s rodinnými problémy. Nedávno oznámili společně s Fedezem, že se rozcházejí. Mezi dvojicí to skřípalo prý už déle a vše odstartoval incident z loňského roku, kdy se Fedez na pódiu políbil s jiným mužem v době, kdy Ferragni celou akci moderovala. Teď se zdá, že se dvojice rozešla. Ferragni tvrdí, že ještě nic není jisté, ze slov Fedeze se zdá, že on má očekává spíše opak. Nedávno se například nechal slyšet, že Ferragni je mnohem lepší člověk než on.

Proč? V době, kdy on zažíval nejhorší období v životě, kdy měl rakovinu a deprese, mu zůstala manželka oporou. To však on prý nemůže tvrdit sám o sobě. V době, kdy má problémy ona, se s ní chce rozvádět. Podle něj navíc za skandál s pečivem nemohla Chiara, za celou kauzou stojí mnohem více lidí, nicméně se ona rozhodla vzít celou zodpovědnost na sebe. Jak celá dopadne je zatím otázkou, nicméně už teď je jasné, že popularita Ferragni rapidně klesá.